1 Ekim 2019 Salı

Allahın sıfatları video



Allahın sıfatlarını video olarak izlemek isterseniz




Zati Sıfat:SadeceAllahta bulunup başka varlıklarda kesinlikle bulunmayan sıfatlardır.(Allahın zatı ile ilgili)
1-Vücud. Bu sıfat, Allah`ın var olduğunu ifade eder. Bütün sıfatların temelidir.Allah vardır ve en büyük varlık O`dur. O`nun varlığı, herşeyin varlığından daha belirgindir. Allah olmasaydı hiç bir şey var olmazdı. Kâinatın varlığı O`nun varlığına en büyük şahittir. Âlemde hiçbir şey kendi kendine var olmuş değildir. Hiçbir şey ne kendi kendine var olabilir, ne de yok olabilir. Halbuki çevremizde sayılamayacak kadar varlık vücuda gelmekte ve yok olmaktadır.



Vücudun tersi olan yokluk, Allah için mümkün değildir. Yokluk, Allah için muhâl olan noksan sıfatların birincisidir. Allah`ın yokluğu imkansızdır

2-Kıdem. Allah`u Teâlâ ezelidir Geçmişe doğru ne kadar gidilirse gidilsin, Allah`ın var olmadığı bir zaman düşünülemez. Eğer Allah kadîm-ezeli olmasaydı, hâdis- (sonradan var olmuş) olurdu. Sonradan var olan her şey, kendisini icat eden bir (muhdise)- yaratıcıya muhtaçtır. Zamanı yaratan Allah olduğu için zamanla ilgili bir kavram olan başlangıç başlangıcı olmakla sınırlandırılamaz

3-Bekâ. Allah ebedîdir, varlığının sonu yoktur. O daima vardır. Varlığı kendinden olduğu için O, hem kadîm ve eze!î; hem de bakî ve ebedîdir. "O, evvel ve ahirdir." (el-Hadîd, 57/3), Zamanı yaratan Allah olduğu için zamanla ilgili bir kavram olan sonsonu olmak vb kavramlarla  sınırlandırılamaz



4-Muhalefetü`n li`l-Havâdis. (Başka  varlıklara benzememe). Allah zat ve sıfatı ile sonradan yaratılmış olan hiçbir şeye benzemez. Sınırlı olan aklımızla Allah`ı nasıl düşünürsek düşünelim, hayâlimizde nasıl canlandırırsak canlandıralım, O, bizim düşündüklerimizden hayal ve tasavvurumuzdan geçirdiklerimizin hepsinden başka ve hiçbirine benzemeyen ilâhî bir varlıktır.  Başkasına benzemeye muhtaç olan bir varlık, benzediği varlığın ve diğer varlıkların yaratıcısı olamaz. 

5-Kıyâm Binefsihi. Her şey, kendi dışında bir varlığın yaratmasına muhtaç olduğu halde, Allah, başka bir zata ve mekana muhtaç olmadan kendi kendine vardır.  Kâinatın var olması, kendinden evvel var olan, ezeli ve ebedî bir yaratıcı sayesindedir, O`da Allah`tır. Allah yaratıcıdır, diğer varlıklar ise yaratılandır. Yaratıcı, yaratılana muhtaç olamaz.

"Ey insanlar! Siz, Allah`a muhtaçsınız. Allah ise -her şeyden- müstağnîdir (muhtaç değil), öğünmeye lâyık olandır." (Fâtır, 35/15)

"Şüphe yok ki Allah, bütün âlemlerden müstağnîdir." (el-Ankebut, 29/8).

6-Vahdâniyet. Allah`ın her yönden bir olduğunu bildiren vahdaniyet, bir kemal sıfatı olduğu için, bu sıfatın zıddı olan "birden fazla olmak, bir ortağı bulunmak", Allah hakkında mümkün olmayan bir sıfattır. Allah tektir, ortağı ve benzeri hatta benzeri gibisi bile yoktur. 

 "De ki: O Allah birdir. Allah Sameddir. (Her şey varlığını ve varlığının devamını O`na borçludur. Her şey O`na muhtaçtır. O, hiç bir , şeye muhtaç değildir. Her şeyin başvuracağı, yardım dileyeceği tek varlık O`dur). Kendisi doğurmamıştır ve (başkası tarafından)doğurulmamıştır. Hiçbirşey O`nun dengi olmamıştır." (Ihlâs, 112/1-4) .


SUBUTİ SIFATLAR:
Allahta sonsuz,sınırsız olarak bulunup, diğer varlıklarda sınırlı olarak bulunabilen sıfatlardır.

İlim: Allahın herşeyi bilmesidir.Allah sonsuz ilim sahibidir ilminde bir artma eksilme ya da değişme olmaz herşeyi öncesi ve sonrasıyla (geçmiş ve geleceği) bilir.İnsanlarda ilim sahibidir ancak bu ilim çok sınırlıdır unutma ve değişme ihtimali vardır.

Semi’:Allahın herşeyi duymasıdır.Allah  kainatın her köşesindeki her şeyi duyar ,bir şeyi duyması başka şeyleri duymasına engel değildir.Duymak için herhangi bir organ alet ya da ortama muhtaç değildir.

Besar : Allahın herşeyi  görmesidir Allah  kainatın her köşesindeki her şeyi görür ,bir şeyi görmesi başka şeyleri görmesi ne engel değildir. Görmek  için herhangi bir organ alet ya da ortama muhtaç değildir.

İrade:Allahın dileme özelliğinin olması demektir.Allah sonsuz iradeye sahiptir. Birşeyi dilediğinde ol demesi yeterlidir.Buna Külli irade denir İnsanın iradesi ise çok sınırlıdır birşeyi istediğinde ancak ortam uygun ve gücü yeterse yapabilir.Buna cüz-i irade denir.

Kudret:Allahın her şeye  gücü yetmesi demektir o sonsuz güç sahibidir.Kainattaki herşey Allahın kudreti sayesindedir.
Kelam:Allahın söyleme konuşma özelliğinin olması demektir. Allah herhangi bir alet organ yada ortama  muhtaç değildir (ses harf vb olmaksızın iletişim kurabilir)

Tekvin:Allah sonsuz ilmiyle bilip sonsuz iradesiyle istediği şeyleri sonsuz kudretiyle yaratır ya da yokeder.Kainattaki her türlü oluş,yokoluş ve hareket tekvin sayesindedir.(İnsanların yaratılışı ölümleri kainatın oluşumu gezegenlerin dönüşü yağmurun yağması vs)


Not:Meleklerin görevleri diye bildiğimiz olaylarda aslında Allahın bu sıfatlarının bir yansımasıdır .  (Doğa olayları,ölüm,kıyametin kopması,vahiy vs) Çünkü biz insanlar olayları ancak bu şekilde somut hale getirip , anlamlandırabiliriz.

Allahın sıfatları ilahisi yeni klip

Konuyla ilgili görselleri indirme linkleri
Zati sıfatlar
https://drive.google.com/open?id=1kBSHwZOJWl-_unUEmmppGvQsIMtmGCHi
Subuti sıfatlar
https://drive.google.com/open?id=13oLJHYa-eveUmI7PgjBHjrt1zdUi4oxp

2 yorum:

  1. Videonuz ve Allahın sıfatları tekrar açısında süper oldu çocuklarla beraber seyrettik

    YanıtlaSil
  2. Harika bir video ve sunum olmuş. Bravo.

    YanıtlaSil