7 Şubat 2019 Perşembe

Selamsız olmaz

Bugün twitter da gündem olmuş

Doğrusu 25 Ekim  belki ama insanlarımız bir selamı çok görmememişler gündem yapmışlar TWİTER DA. :)



madem,, selam olsun kelamdan anlayan yüreklere.



Evet selam kökünden gelen islamda selam a önem verilmemesi düşünülemez elbet.
Hatta Müslümanlar için 365 gün de denilebilir :)
Esselamualeykum.Selam vermek sünnet almak farz cümlesi hadis midir bilinmez ama dinimizde selamlaşma teşvik edilmiştir. ve şu ayeti düşündüğümüzde pekala farzdır
“Bir selamla selamlandığınızda, siz ondan daha güzeliyle selam verin ya da aynıyla karşılık verin. Şüphesiz, Allah herşeyin hesabını tam olarak yapandır.” (Nisa Suresi, 86)
Selamın karşılığını güzeliyle vermek, tam anlamıyla alçakgönüllü, hoşgörülü olma ve kibirlenmemenin  ifadesidir. Cahiliyenin kötü ahlak yapısında ise, verilen  selamı almamak, duymazdan gelmek vb tavırlar karşı tarafa üstünlük gösterisi olarak yapılır.
 İslam'da ise müslümanlar arasında böyle bir üstünlük anlayışı, değerlendirme şekli asla yoktur. Konumu  mevkii rütbesi ne olursa olsun, kendisine verilen bir selamı almak her mümin için Kuran'dan bir emirdir. 

  “... Evlere girdiğiniz vakit, Allah tarafından kutlu, güzel bir yaşama dileği olarak birbirinize selam verin. İşte Allah, size ayetleri böyle açıklar, umulur ki aklınızı kullanırsınız.” (Nur Suresi, 61) 

Ayette blirtildiği gibi akıl kullanılır ve bu sözün manası  düşünülürse verilen selamla şunlar gerçekleşmiş olur: En önemlisi rabbimizin ayetle farz kıldığı bir emir ,yerine getirilmiş olur. Ayrıca  Allah'ın barış ve esenlik veren manaısndaki  "Selam" ismi anılmış olur. Müminler bu vesileyle sık sık birbirlerine en güzel dilekte bulunup karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarını pekiştirirler. Birlikte Allah'ı anmış olurlar ve bir cennet tavrı olan selamlaşmayla ahirete duydukları özlemi ifade ederler. Selam sözü, aralarındaki güvenin ve esenliğin de bir ifadesi olur. 
Selam ile ilgili bir çok hadis vardır birisi

Müslümanın Müslüman üzerindeki altı haktan biri de selam vermektir.)[Müslim] 


Biz de selamla ilgili çocuklar için bir klip yapmıştık





Ne demişti Barış manço
 Selam vermeyene adam denir mi !
o zaman selamların en güzeli gelsin 
esselamü aleyküm ve rahmetullahi..

2 yorum:

  1. Selam ne kadar güzel insanlar yeni kalabalıklara topluluklara gelince ilk önce selamun aleykum diyerek Allahın selamını verirdi Arkasından o kalabalıktan biri merhaba der ve herkes yeni gelene merhaba derdi bu yeni gelene aramıza hoşgeldin güvendesin dostsun bizden emin olabilirsin anlamına gelmekte idi yanlış bilmiyorsam okuyan bütün arkadaşlara merhaba diyorum

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler ,yazıyı tamamlayıcı bir yorum olmuş.

    YanıtlaSil